اگر اتفاقات و رویدادهای مارکتینگی رو دنبال می کنید، حتما حواشی اخیر پیرامون مشابهت در رنگ وترکیب کلی بسته بندی خامه های مختلف رو به خاطر دارید.
- یکی از دلایل پیرامون این تصمیم جمعی، به مطالعه و بررسی رفتار مشتریان و دانش شکل گرفته در ناخودآگاه ایشان مبنی بر شناخت خامه با این رنگ و تلاش برای جستجوی خامه در یخچال فروشگاه ها بر همین اساس اختصاص داشت. بماند که موج سواری/ اتفاق نظر سایر برندها روی این تصمیم (که ظاهرا در ابتدا از سوی برند محترم پگاه اتخاذ شده بود) هم در این یکپارچگی ضمنی رنگی و بصری بی تاثیر نبود.
- در گفتگوهای شکل گرفته پیرامون این موضوع، یکی از محورهای قابل اعتنا به تقبیح این همسویی و ترغیب برندها به ایجاد هویت بصری متمایز اختصاص داشت و البته با توجه به نقش تاثیرگذار این دعوت در تحقق اهداف کسب و کاری، نمی توان به سادگی انتظار داشت از چنین تصمیمی استقبال شود.
- یکی از منابع اطلاعاتی مفید برای بررسی جوانب هر تصمیمی، بررسی نمونه های مشابه و مرتبط با موضوع است که در این کیس خاص، مصادیق و نمونه های مشابه چندانی از اتخاذ این تصمیم از سوی کسب و کارها در دسترس نیست.
موضوع این تصویر
- اگر در صنعت محصولات تندگردش و بویژه در صنعت محصولات غذایی کنسروی مشغول به فعالیت باشید و یا مصرف کننده این محصولات باشید، احتمالا ردپای موضوع خامه را در این صنعت هم شاهدید. به این ترتیب که هر نوع کنسروی بسته به محتوایش، عموما رنگ قالبی را به خود اختصاص داده و مایه ماکارونی هم از این قاعده مستثنی نیست (این رنگ در مورد این محصول و با توجه به محتوایش، عموما ترکیبی از رنگ های قرمز و آجری و … است)
- این بار، برند محترم روژین، در تصمیمی جسورانه، برخلاف روند رایج، نسبت به تغییر رنگ بسته بندی محصولاتش از جمله مایه ماکارونی (به ترتیبی که در تصویر شاهدید) اقدام کرده و به نوعی، همسو با پیشنهادات بخشی از فعالان مبنی بر تلاش بر ایجاد تمایز، از جمله تمایز در رنگ بسته بندی عمل کرده.
- البته این همه ماجرا نیست و همونطور که عرض کردم، برای اطمینان از درستی این نوع تصمیمات، لازم است تاثیر این تصمیم در تحقق اهداف کسب و کاری هم مورد بررسی قرار بگیرد. به تعبیری، لازم است اقداماتی از نوع تحقیقات بازار صورت گرفته و میزان فروش این محصول در مقایسه با قبل، دلایل افت یا افزایش فروش، نگاه مشتریان و مخاطبان محصول و برند نسبت به رنگ جدید و در مقایسه با رنگ قبل، چالش ها و یا موانع این تغییر رنگ در فرایند جستجو، شناخت برند و … موارد دیگری از این دست هم مورد تجزیه و تحلیل قرار بگیرد. بر این اساس، صرف این اقدام، هر چقدر که ارزشمند باشد، الزاما به معنای صحت تصمیم (از بعد کسب و کاری) نیست و ارزیابی یک تصمیم، مبتنی بر جمیع جهات صورت می گیرد.
انتظار زیادیست ولی کاش دوستان فعال در برند محترم روژین، در صورت مشاهده این پست، کمی از تجربیات و پیامدهای این تصمیم رو با ما به اشتراک بگذارند.
خوشحال خواهم شد اگر شما هم نمونه مشابهی از تصمیمات اینچنینی رو سراغ دارید، با اشتراکش به غنای این پست کمک کنید.
درباره من:
در کنار مجموعه ها هستم تا ضمن جلب توجه بیشترشان به رفتار بازار، رقبا و مشتریان، کمک کنم منابع ارزشمندشان را به نحو اثربخش تری در بخش بازاریابی، تبلیغات و فروش محصولات به کار بگیرند.
حمیدرضا قاضی مقدم
دانش آموخته دکتری بازاریابی | دانشگاه علامه